Tweaking 1: PC is 3 jaar oud!

Door World Citizen op zondag 10 maart 2019 11:52 - Reacties (13)
Categorie: Tweaking, Views: 3.752

INDEX
Deel 1: Wat je nu leest :)
Deel 2: World Citizen: Tweaking 2: Baseline en meer Fans!!!
Deel 3: World Citizen: Tweaking 3: Thermal Paste

https://tweakers.net/ext/f/9iDTBKWbZHFSz8k9e3DMfvXa/full.png

Ja ja hij is 3 jaar oud!!! De garantie is eraf!!!

Dat is een beetje de strekking van wat ik wil testen. Er zijn talloze video's te vinden over de nieuwste van de nieuwste hardware met prijskaartjes waar je zuur van word.
Leuk. Dat zeker... zet een systeem van 5k in elkaar en voor de kliks pers je hem even naar de 5Ghz..

Maar... volgens mij... zijn er maar weinig die deze hardware hebben, en dan ook overclocken. Dus mijn idee is om enkel hardware te gebruiken die al uit de garantie is. Er zijn namelijk veel meer Tweakers die gewoon hardware hebben van een jaar of 3 oud, en daar liever mee testen.

Dus al hier het scenario

"Ik heb een PC al 3 jaar draaien, laat ik hem eens Tweaken."

Ik heb toevallig ook zo een systeem staan. Jaar of 3 geleden gebouwd en nooit meer aangeraakt. Ook niet schoongemaakt. Enkel ooit de videokaart vervangen. Dit ding heeft een Haswell, is veel te warm, en met overclocken bleek dat er wat werk aan de winkel is.
In een aantal delen zal ik hem opfrissen en overclocken. Waar hij nu op lucht gekoeld is, willen we eindigen met water op de chip zonder IHS.


https://tweakers.net/ext/f/jNUpZIl9Mp3hk7nHp6akDpGX/full.png

Ik heb hier erbij gepakt een:
- Gigabyte Sniper G1 Z97
- Intel i7 4770k
- 16GB (2x8) 666mhz Vengance
- MSI Geforce GTX970 4g Gaming
- 2 casefans 120mm
- Cooler Master Hyper 412S CPU cooler
- 2x Samsung SSD
- 2x WD HDD
- 1x Corsair SDD
- Corsair RM750 voeding

Dit alles zit in eens of andere Fractal design kast, hier wat foto's.

https://tweakers.net/ext/f/0Zhq9SUVbjJoaSMMtLyK8PTe/full.png

https://tweakers.net/ext/f/OxozWEXTebjf1RmkrDVfuHXF/full.png

https://tweakers.net/ext/f/uwHnTH3rMxdgmI4SRDyBdMeL/full.png

https://tweakers.net/ext/f/HKg6cJhUQe5KZYn4yh5cHsWq/full.png

Zo treffen we de machine nu aan. Later meer over met ook de prestaties in deze toestand.


https://tweakers.net/ext/f/JvsvHURkN1iaKV87Tqc20Aqh/full.png

Simpel stappenplan zoals ik denk dat een normale consument het zou aanpakken. Het zal ongeveer dit worden:

- Benchmarken met stock bios, zonder schoonmaken. Dus zoals ik hem nu aantref.
- Schoonmaken en extra fans. Het eerste wat men denk ik doet is simpel er een extra fan inhangen.
- Pasta vervangen... gaat al een stapje verder
- Liquid metal
- lappen met liquid metal
- Delid met IHS en standaard pasta
- Delid met IHS en Liquid Metal
- Delid zonder IHS en standaard pasta
- Delid zonder IHS en Liquid Metal
- Waterkoeling
- Waterkoeling zonder IHS
- Wie weet... iets geks.

Wat ik eigenlijk wil simuleren is wat de normale consument doet. Stel hij heeft ondekt dat er een turbo functie in het bios zit, maar tijdens het gamen knalt zijn PC uit. Via youtube installeert hij iets van TempMon, en komt erachter dat alles wel warm word.
Het eerste wat je denk ik doet is schoonmaken, maar laten we ervanuit gaan dat we heeeel lui zijn en er bij wijze van spreken een casefan extra inhangen (gezien we tweakers zijn word dat bij mij 5x casefans)

Stel dat dit niet werkt... dan zal er wel iemand zeggen "hey doe ff je koelpasta vervangen.. .is oud... bla bla"

Ik heb gewoon zin om dat scenario een beetje door te lopen en dan uiteindelijk ook over te clocken zonder Turbo knopje. Gezien we het met oudere hardware doen, leest er wellicht iemand mee die ook toe is aan een overclock, en wij Tweakers haten turbo knopjes, mits ze fysiek aan de voorkant van je kast zitten met een ledje ernaast en het 1997 is. :+


Later Update 1 met de baseline test en de eerste Fan upgrade... whoop wat een spanning.
Tipje van de sluier (zal geen verrassing zijn dat een oc niet gaat werken zo)
https://tweakers.net/ext/f/shmDAohABKBKvq2Xdme6y5ab/full.png

Volgende: Tweaking 2: Baseline en meer Fans!!! 11-03 Tweaking 2: Baseline en meer Fans!!!
Volgende: Kerst: HOERA de zon staat hoger, trek de voorraadkast open! 25-12 Kerst: HOERA de zon staat hoger, trek de voorraadkast open!

Reacties


Door Tweakers user D_Jeff, zondag 10 maart 2019 12:26

Owh my Dust.. vloerbedekking in de ruimte?

Verder: De meeste kijken geen eens in de bios/uefi, terwijl soms ook wel eens wat winst te behalen valt (zonder 1 cent uit te geven ;) )

Door Tweakers user Pietervs, maandag 11 maart 2019 06:29

Leuk! Ga ik volgen! :)

Zo'n fan zou ik misschien niet eens meer schoonmaken...

Overigens (even taal-nazi uithangen): verrassing of verrassing?
Ezelsbruggetje: "hij veraste mij in het crematorium" versus "hij verraste mij in het crematorium" ;)

Door Tweakers user nickko, maandag 11 maart 2019 10:14

Moggu,

Altijd leuk een beetje doorhobbyen met ‘oude(re)’ hardware :). Ziet eruit als een leuk project. Waterkoeling heb ik me ook wel eens over gebogen, maar nog niet aan gebrand.

Zelf draai ik hier nog op MSI X58 platinum(BJ2009). Dus wat is nou echt oud.. ;)

Door Tweakers user Blasterxp, maandag 11 maart 2019 10:32

is het misschien een idee om wel iets te investeren?

Je zou uit de periode van jouw pc de top overclock chip kunnen kopen, tweedehands en daarmee echte resultaten neerzetten.

Door Tweakers user World Citizen, maandag 11 maart 2019 18:48

D_Jeff schreef op zondag 10 maart 2019 @ 12:26:
Owh my Dust.. vloerbedekking in de ruimte?

Verder: De meeste kijken geen eens in de bios/uefi, terwijl soms ook wel eens wat winst te behalen valt (zonder 1 cent uit te geven ;) )
Nee alles laminaat. Maarrrrr ik hobby nog al veel en zaag veel MDF. Check de 2e blog om de zooi te zien die dat oplevert

Bios word
Blog 4: Vastzetten instellingen
Blog 5: Basic OC

En dan volgen er nog blogs met details over OC en instellingen.

Door Tweakers user World Citizen, maandag 11 maart 2019 18:49

Pietervs schreef op maandag 11 maart 2019 @ 06:29:
Leuk! Ga ik volgen! :)

Zo'n fan zou ik misschien niet eens meer schoonmaken...

Overigens (even taal-nazi uithangen): verrassing of verrassing?
Ezelsbruggetje: "hij veraste mij in het crematorium" versus "hij verraste mij in het crematorium" ;)
Taalnazi mag, want ik ben het type "je leest het 25x, en 2 jaar later zie je ineens de fout" ... dus gaat uw gang.

Ik probeer een beetje het scenario "luie arme IT'er" na te spelen. Ik begin dus met oude fans en hergebruikte... om later zeg maar "te concluderen" dat die veel geluid maken en er een ander fan profiel en wellicht andere fans moeten komen. Maar dat zal blog 8 ergens zijn denk ik.

Komt goed dus!

Door Tweakers user World Citizen, maandag 11 maart 2019 18:52

nickko schreef op maandag 11 maart 2019 @ 10:14:
Moggu,

Altijd leuk een beetje doorhobbyen met ‘oude(re)’ hardware :). Ziet eruit als een leuk project. Waterkoeling heb ik me ook wel eens over gebogen, maar nog niet aan gebrand.

Zelf draai ik hier nog op MSI X58 platinum(BJ2009). Dus wat is nou echt oud.. ;)
Middag :)

Waterkoeling is simpel te doen in 2018. Toen ik vroeger op zoek moest naar spul ben ik er op een moment ook mee gestopt. Niks paste fatsoenlijk... en alles was matig op zijn best. Maar nu is dat helemaal veranderd, en zal ik waterkoeling gaan aanschaffen om dit te beschrijven. Ik zal het uitleggen zodat het simpel blijft.

Trek die X58 uit elkaar :D, dat is een prima platform dacht ik me te herinneren.

Door Tweakers user World Citizen, maandag 11 maart 2019 18:53

Blasterxp schreef op maandag 11 maart 2019 @ 10:32:
is het misschien een idee om wel iets te investeren?

Je zou uit de periode van jouw pc de top overclock chip kunnen kopen, tweedehands en daarmee echte resultaten neerzetten.
Ja!

Maar dat doe ik staps gewijs. Dus de arme student zal eerst gratis fans testen, en dan wellicht toch nieuwe kopen. Zo gaan we ook eerst overclocken en kijken naar de winst, alvoor we dan gaan nadenken over wat een betere CPU zou kunnen zijn.

Ik wil niet perse het hoogste Ghz halen, maar liever een hogere score in Benchmarks.. zodat ik de lezer kan laten zien hoeveel % winst er te halen valt, en dat dit los staat van hoe duur zijn of haar CPU is.

Maar ja, er gaat zeker het een en ander aangeschaft worden.

[Reactie gewijzigd op maandag 11 maart 2019 18:54]


Door ludwig005, dinsdag 12 maart 2019 07:24

misschien een Gpu upgrade doen. vermeld ook welke koeling je gaat gebruiken.

Door Tweakers user World Citizen, woensdag 13 maart 2019 18:30

ludwig005 schreef op dinsdag 12 maart 2019 @ 07:24:
misschien een Gpu upgrade doen. vermeld ook welke koeling je gaat gebruiken.
Nou, dat overweeg ik wel maar dan zou ik er een 2e kaart bijsteken om te meten wat dat doet. Ik heb nog nooit gespeeld met SLI of de opvolger, en gezien de kaart niet zo gek duur meer is vind ik het wel leuk om daar eens mee te testen.

Ook heb ik nog een ander kaartje liggen, wat wellicht grappig is om te testen, maar dat moet ik even onderzoeken.

Door ludwig005, vrijdag 15 maart 2019 15:59

@world citizen upgrade de gtx 970 naar een Rtx 2060 of iets dergelijks dat belooft een groot snelheidsverschil.

Door Tweakers user World Citizen, vrijdag 15 maart 2019 17:38

ludwig005 schreef op vrijdag 15 maart 2019 @ 15:59:
@world citizen upgrade de gtx 970 naar een Rtx 2060 of iets dergelijks dat belooft een groot snelheidsverschil.
Ja maar dat mist toch een beetje het doel van deze serie. Iedereen kan natuurlijk simpel andere hardware kopen en erin zetten. Dan zal de benchmark inderdaad hoger uitvallen, maar dat is niet helemaal wat ik wil.

Wat je hebt moet je het maximale uit halen. En een koeler upgrade om een overclock te doen vind ik dan nog wel gaan, maar echt onderdelen veranderen mist het doel.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 maart 2019 17:38]


Door ludwig005, vrijdag 15 maart 2019 20:51

@World Citizen
welke software staat er op de pc laten we daar mee beginnen.
verwijder overbodige programma's en maak gebruik van een goede schoonmaaktool zoals privazer als de pc alsnog traag voelt. test ook nog een keer linux uit dat reageert snel en minder narigheid dan met windows.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)